tiistai 12. heinäkuuta 2016

Uudet ikkunat Olen nyt useamman vuoden täällä asunut ja näiden vanhojen ikkunoiden kanssa elänyt. Jossain vaiheessa ajattelin itse kunnostaa nämä ikkunat, mutta olen tullut siihen tulokseen, ettei se ole kovinkaan pitkäikäinen ratkaisu. Ylhäällä on kuva siitä, mitä tapahtuu kun kovalla sateella tuulee pellon puolelta. Vesi tulee sisään. Ei tämä onneksi ole ongelma joka sateella, mutta kerran kesässä tapahtuva tilanne kuitenkin. Nämä kuvat ovat viime talvelta. Lämpötilan vaihdellessa ikkunoihin kerääntyy jäätä. Osa laseista on myös rikki. Näiden kuvien myötä on kenties ymmärrettävää, että viime keväänä viimeinkin päädyin ikkunoiden uusimiseen. 
 Ihan itsestään selvää oli alusta alkaen, että haluan puusepän tekemät perinneikkunat. Samanlaiset kuin nämä vanhatkin. Olin kuullut paljon hyvää eräästä täkäläisestä puusepänliikkeestä, joka on tehnyt perinneikkunoita vanhoihin taloihin. Otin siihen liikkeeseen yhteyttä ja kyselin tarjousta, mutta hepä eivät halunneet minulle perinneikkunoita tehdä. Menin nimittäin kertomaan, ettei tämä talo ole museoviraston suojelema rakennut ja heti tarjottiin vain alumiinia ja lämpölaseja.
 Löysin toisen puusepän, joka olisi tehnyt ikkunat puuvalmiiksi ja vanhan kaupungin Lasi Manu olisi ruudut kyllä lasittanut, mutta tässä vaihtoehdossa maalaaminen olisi jäänyt minun kontolleni. Aikaa tuntuu olevan muutoinkin rajallisesti ja tekemättömiä töitä kasaantuu koko ajan vain lisää, joten maalausurakan suorittaminen sen kaiken muun ohella ei houkutellut.
 Netissä seikkaillessani löysin kuvia sellaisista ikkunoista jotka minulla oli mielessä ja ne ikkunat oli tehnyt tuuloslainen Puusepänliike Hannes. Heidän kuvagallerian kuvia selatessani huomasin heidän tehneen myös Oulunsalon kirkon ulko-ovet ja ajattelin, että kenties he voisivat tehdä myös minun ikkunat vaikka välimatkaa paljon onkin. Laitoin viestiä ja kysyin, että voinko tulla käymään. 
 Pääsiäisenä mökille mennessä poikkesin matkalla Tuuloksessa ja minulle esiteltiin tuotantotilat, materiaalit ja  työtavat. Taisin olla siellä miltein pari tuntia ja me käytiin läpi koko prosessi alusta loppuun asti. Puunsyiden tiheydestä, profiilien vaihtoehtoihin ja saranoiden malleihin. Vaihtoehtoja oli paljon ja jos olisin halunnut jotain mitä heillä ei olisi ollut, niin sekin olisi jostain hankittu. Ja kaikki minulle oudot käsitteet selitettiin, joten pois lähtiessä oli todella hyvä olo. Tätä mahdollista asiakasta oli palveltu loistavasti! Pyysin tarjouksen ja jäin jännityksellä odottamaan, että onko minulla varaa vai ei. Minulla oli kipukynnyksenä 15000€. Jos hinta olisi yli sen, niin miettisin jotain muuta. Tarjous jäi rahteineen päivineen reippaasti alle kipukynnyksen ja pankissa näytetiin vihreää valoa, joten tilasin talooni uudet ikkunat.

perinneikkuna_logo_copy3

 Logon kuva on liikkeen nettisivuilta

Kevään ja kesän aikana olen WhatsAppin kautta saanut kuvia töiden etenemisestä ja kaikki alla olevat kuvat ovatkin Puusepänliike Hanneksen ottamia.Pokat pinossa


Karmipuiden liitoksia


Pokat matkalla pohjamaalaukseen


 Lasien kittausta


 Kitatut ruudut kuivumassa


Pohjamaali maalattiin ruiskulla, mutta pintakerrokset maalattiin käsin. 


Tässä olisi valmiit sisään - ulos avautuvat puusepän tekemät perinteiset kitti-ikkunat! Ikkunat saapuvat pihaan tuotuina elokuun puolessavälissä, kun reissut ja lomat ovat ohi ja sen jälkeen isä aloittaa niiden paikoilleen asentamisen. Kuten ylimmästä kuvasta voi päätellä, niin vastassa saattaa olla myös lahovaurioiden korjaamista. Tavoite olisi saada kaikki ikkunat vaihdettua tänä syksynä, joten toivotaan sateetonta syksyä.

2 kommenttia:

  1. Toivotaan sateetonta syksyä ja selkävaivatonta isää. Nyt ensin Roihua ja loppulomaa, sekä toivottavasti flunssatonta aikaa.

    VastaaPoista
  2. Komeat on uudet ikkunat! Ammattimiehen kädenjälki näkyy niiden teossa. Minä taas toivon hiukka sateita, jotta saisin sieniä.
    Mutta jospa sadetta ei tulisi Teerijärvellä vaan vain Kokkolan lähiympäristössä.

    VastaaPoista